Slider

środa, 9 listopada 2016

Wybór odzieży gastronomicznej - na co zwracać uwagę?

Odzież dla gastronomii zaliczana jest do tak zwanej odzieży zawodowej, inaczej określanej również jako odzież branżowa. Oprócz odzieży gastronomicznej do tej grupy wlicza się również ubrania dla służby zdrowia, a także stroje występujące w hotelarstwie.

Materiał wykorzystywany do produkcji odzieży gastronomicznej


Odzież dla gastronomii, w tym ubrania dla kucharzy, powinna być uszyta z bawełny z dodatkami tworzyw sztucznych. Bawełna jak wiadomo, jest tkaniną naturalną o dobrych właściwościach użytkowych. Mieszanka bawełny z tworzywem sztucznym cechuje się zwiększoną odpornością na wszelkie uszkodzenia, które w gastronomii zdarzają się dosyć często. Dodatkowo ubrania dla kucharzy mogą być narażone na wpływ wysokiej temperatury, tkanina bawełniano-poliestrowa doskonale radzi sobie w takich warunkach.

Uszyte z solidnych materiałów ubrania mogą być odporne na wodę, oleje, zabrudzenia, a przy tym zachowywać wysoki komfort noszenia.

Normy dotyczące odzieży gastronomicznej


Normy HACCP precyzyjnie określają jak powinny wyglądać ubrania wykorzystywane w lokalach gastronomicznych. Odzież nie tylko musi być funkcjonalna, wytrzymała, ale także estetyczna. Strój powinien być dostosowany do pracy w ruchu, nie może się gnieść i nie może również wymagać zbyt częstego prasowania. Istotna jest również powtarzalność kolorów, mała kurczliwość w praniu, a także długotrwały okres użytkowania.

Wizytówka firmy gastronomicznej


Ubiór kucharza, czy kelnera jest wizytówka firmy gastronomicznej. Jeżeli zależy nam na odpowiednim wizerunku to powinnyśmy zadbać o właściwy wygląd pracowników. Podstawowymi elementami stroju kucharza jest bluza, czapka uniwersalna, czapka z siatką, a także spodnie kucharskie oraz fartuch.

Komplet kelnerski męski nie może się obejść bez koszulki, dopasowanej kamizelki i prostych spodni. Panie zazwyczaj ubierają koszule z kołnierzykiem, kamizelkę i spódnicę. Oczywiście poza kelnerami i kucharzami należy zadbać także o wygląd osób pracujących w recepcji oraz obsługi technicznej lokalu. Można zlecić uszycie odpowiednich uniformów na miarę. W takim przypadku możemy nie tylko określić rodzaj materiału, ale także jego kolorystykę.

Nadruki na odzieży gastronomicznej


Odzież gastronomiczna może zostać ozdobiona logiem lub nazwą lokalu. Istnieje dowolność jeżeli chodzi o wybór koloru, czy techniki nadruku. Sitodruk i termotransfer to najczęściej spotykane technologie, dużą popularnością cieszy się również haft komputerowy, za sprawą którego nadruk jest bardzo wyraźny i trwały.

4 komentarze:

  1. Cześć. W sumie nie miałam pojęcia, że istnieją takie normy. W tym wypadku zostaje tylko zakup w specjalistycznym sklepie. Aktualnie gdzie byście polecili polować na fajną odzież do gastronomii ? Ten zender jest OK?

    OdpowiedzUsuń
  2. W gastronomii trzeba zwracać uwagę na naprawdę wiele czynników. Wybór odzieży ma wplyw na wizerunek, satysfackej pracowników czy nawet BHP. tak samo wazne sa certyfikaty odnosnie składników. Przykladem jest RSPO (http://uniformix.blogspot.com/2016/11/wybor-odziezy-gastronomicznej-na-co.html#comment-form) Warto zwracac na to uwage

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pomocny artykuł. Myślę, w wielu branżach bardzo ważne jest zapewnienie pracownikom odpowiedniej odzieży ochronnej.
    Nuka.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Do pracy koniecznie trzeba mieć odpowiednią odzież roboczą, nie ma innej możliwości aby wykonywać swoje obowiązki bezpiecznie i rzetelnie. Często to agencje pracy pomagają w zorganizowaniu takiej odzieży a takie agencje są w stanie wyszukiwać osoby do pracy również z Ukrainy https://kono.jobs/pracownicy-z-ukrainy/.

    OdpowiedzUsuń